HOME OVER ONS ACCOMMODATIES TO DO & OMGEVING & VILLA RIMO IMPRESSIE CONTACT € 2019

(WIJN)HUIZEN IN LE MARCHE

Hieronder vind u enige informatie over wijnbouw, wijnen en wijnhuizen, ook wel Cantina's genoemd, in Le Marche. Wij-Villa RIMO- geven u graag informatie en advies waar u de dichtbijzijnde wijnhuizen kunt vinden, die met ongeveer 30-60 autominuten te bereiken zijn.

Algemeen:
Italië produceert ruim 53 miljoen hectoliter wijn per jaar en daarmee is Italië één van de allergrootste wijn producerende landen ter wereld. Ongeveer 18% van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt is afkomstig uit Italië en 30% van alle Europese wijnen komt uit dit land. Desondanks is slechts 8% van de wijnen, die door Nederlanders gedronken worden, Italiaans. Le Marche heeft meer dan 25.000 hectare wijngaarden. De jaarlijkse productie bedraagt meer Dan 1.800.000 hectoliters waarvan 60 % wit, 40% rood en daarvan 20 % DOC.

Het gebied Verdicchio dei castelli di Jesi is het bekendste wijngebied van de regio en is zonder twijfel het meest gecultiveerd. Hier groeit de verdicchio druif, die ook elders, vooral meer in het binnenland rond Matelica voorkomt. Herkenbaar aan de flessen in de vorm van een amfora. De wijn is heerlijk droog, scherpfris en fruitig met een beetje bittere afdronk. De Rosso Piceno is de meest bekendste rode wijn van Le Marche en geproduceerd in een klein gebied op het plateau van de Monte Conero, gevolgd door een kleiner, ook minder bekende streek met op trebbiano gebaseerde wijnen als Bianco dei Colli Maceratesi en Falerio dei Colli Ascolani.

Doordat het land verschillende klimaten kent, koeler en continentaler in het noorden, en warmer in het zuiden, zijn er grote verschillen tussen de wijnbouw van diverse regio's. In ieder deel (regio) van het land wordt wijn geproduceerd. Daardoor kan de indeling in wijnregio's van Italië samenvallen met de normale indeling in regio's van het land. Hieronder worden er diverse wijnregio's onderscheiden, die op hun beurt ook weer in kleinere regio's zijn opgedeeld.

Classificatie systeem:
De wijnclassificatie van Italië is gebaseerd op die van Frankrijk. De markering "DOC" staat sinds 1963 wettelijk voor Denominazione di origine controllata, en garandeert een bepaalde kwaliteit. Nog hogere eisen qua kwaliteit worden gesteld aan wijnen die worden aangeduid met "DOCG", wat een acroniem is voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. DOCG is sinds 1992 wettelijk ingevoerd als wijnkwalificatie. Voor DOCG is er een speciale verzegeling van de flessen. Verder kan Italiaanse wijn ook als vino da tavola (tafelwijn) of Indicazione Geografica Tipica (IGT, kenmerkende geografische aanduiding) worden gekenmerkt, kwalificaties die verder geen kwaliteitseis hoeven te impliceren.

Samengevat:
Vino da tavola
Indicazione Geografica Tipica. Afgekort IGT
Denominazione di origine controllata. Afgekort DOC
Denominazione di Origine Controllata e Garantita. afgekort DOCG

DOC-wijnen; (momenteel 15 geregistreerde wijngebieden in Le Marche)
Colli Pesaresi
Bianchello del Metauro
Pergola
Verdicchio dei Castelli di Jesi
Esino
Lacrima di Morro d'Alba
Rosso Conero
Verdicchio di Matelica
Colli Maceratesi
Rosso Piceno
Rosso Piceno superiore
Offida
Falerio dei Colli Ascolani
I Terreni di San Severino
San Ginesio

DOCG-wijnen:
Vernaccia di Serrapetrona; een zeer bijzondere geparfumeerde en mousserende donkere rode wijn. DOCG wijnen zijn voorzien van een speciaal zegel. Hieronder nog een kleine toelichting over de meest populaire wijnen in Le Marche.

VERDICCHIO
De witte Verdicchio-wijnen, van de gelijknamige druif, zijn zeer herkenbaar aan de flessen in de vorm van een amfora. De wijn is heerlijk droog, scherpfris en fruitig met een beetje bittere afdronk. Kenners beweren dat het de beste Italiaanse wijnen zijn om bij vis, schaal- en schelpdieren te serveren, maar ook de combinatie met wit vlees is prima. De bekendste is de Verdicchio dei Castelli di Jesi. Iets minder bekend, maar zeker zo goed, is de iets ‘scherpere' Verdicchio di Matelica die vooral aan smaak wint na een aantal jaren rijping: iets wat je niet vaak ziet bij een witte wijn. Beide Verdicchio's kun je ook als sprankelende spumante tegenkomen.

Rosso Piceno
De meest geproduceerde wijn in Le Marche is de Rosso Piceno. Hij is in de gehele streek terug te vinden, maar met name in het zuiden rond Ascoli. Deze rode wijn wordt gemaakt van een combinatie van Sangiovese (60%) en Montepulciano-druiven. Het is een sympathieke en voordelige rode wijn. Er zijn enkele DOC's, maar als het alcoholpercentage boven de 11,5% uitkomt, wordt de wijn als Superiore geclassificeerd. Deze populaire goed drinkbare wijn past uitstekend bij goed gekruide schotels en geroosterd vlees.

Rosso Conero
Monte ConeroVerreweg de beste wijn uit de streek is Rosso Conero. De DOC beslaat een klein oppervlak op de hellingen van het massief Monte Conero even ten zuiden van havenstad Ancona. Over een afstand van honderden kilometers is de Adriatische kust zeer vlak met lange, brede stranden. Behalve op deze plek waar het kleine massief van de Monte Conero de kust 'raakt'. Op de hellingen wordt een prachtige, vlezige rode wijn gemaakt van de Montepulciano-druif plus maximaal 15% Sangiovese. De beste Rosso Conero is een stevige, volle rode wijn met een boeket van zwarte kersen en mediterrane kruiden.

TO DO & OMGEVING & VILLA RIMO
WANDELEN & VILLA RIMO
RACEFIETSEN EN MTB & VILLA RIMO
(WIJN)HUIZEN IN LE MARCHE
ITALIAANSE KEUKEN IN LE MARCHE

Villa RIMO gaat verder onder de naam van Villa Pilotti. Je wordt binnen een aantal seconden doorverwezen naar onze vernieuwde website.

© 2019 Villa Pilotti